Ciasto Orzech włoski

4.49 (155 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam!!! Kruche, miodowe blaty idealnie łączą się z delikatnym i puszystym kremem budyniowym. Całość polana dwoma rodzajami czekolady i udekorowana orzechami. Pycha! Polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150g. masła
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki miodu
    500g. mąki pszennej
    2 jajka

    Masa orzechowa:
    200g. orzechów włoskich posiekanych
    90g. masła
    2/3 szkl. cukru
    2 łyżki miodu

    Krem budyniowy:
    2 budynie śmietankowe
    4-5 łyżek cukru
    800ml. mleka
    250g. masła

    Dekoracja:
    1 gorzka czekolada
    1/2 białej czekolady
    5 łyżek śmietany 30%
    24 połówek orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto orzech włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i szybko wyrobić. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt blachy 34x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć do formy.

    Masa orzechowa: Wszystkie składniki zagotować do lekkiego zkarmelizowania. Chwilkę przestudzić (około 5 minut). Przestudzoną masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Krem budyniowy 2. Krem budyniowy: 800ml. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu.
  • Wykładanie kremu na orzechowy blat ciasta 3. Składanie: Na blat z orzechami wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem ciasta. Na górę wyłożyć resztę kremu. Schłodzić
  • Dekorowanie ciasta białą i ciemną czekoladą. 4. Dekoracja: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%. Lekko przestudzić. Białą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej, ale z 2 łyżkami śmietany. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozpuszczoną gorzką czekoladę równomiernie rozprowadzić na warstwie kremu budyniowego. Schłodzić do lekkiego zastygnięcia polewy. Gdy zastygnie, ciasto udekorować jeszcze rozpuszczoną białą czekoladą.
  • Dekorowanie ciasta orzechami. 5. Na wierzch poukładać orzechy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować