Zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam!!! Kruche, miodowe blaty idealnie łączą się z delikatnym i puszystym kremem budyniowym. Całość polana dwoma rodzajami czekolady i udekorowana orzechami. Pycha! Polecam.
Ciasto orzech włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i szybko wyrobić. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt blachy 34x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć do formy.
Masa orzechowa: Wszystkie składniki zagotować do lekkiego zkarmelizowania. Chwilkę przestudzić (około 5 minut). Przestudzoną masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.Krem budyniowy: 800ml. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu.
3.Składanie: Na blat z orzechami wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem ciasta. Na górę wyłożyć resztę kremu. Schłodzić
4.Dekoracja: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%. Lekko przestudzić. Białą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej, ale z 2 łyżkami śmietany. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozpuszczoną gorzką czekoladę równomiernie rozprowadzić na warstwie kremu budyniowego. Schłodzić do lekkiego zastygnięcia polewy. Gdy zastygnie, ciasto udekorować jeszcze rozpuszczoną białą czekoladą.
Komentarze