Czerwcowy orzech włoski

4.5 (149 ocen)

Dla smakoszy likierów, leczniczo na dolegliwości żołądkowe,brzucha i nudności.

Składniki:

  • 1 kg zielonych orzechów włoskich zrywanych pod koniec czerwca-początek lipca ;
    1 kg cukru;
    1 laska cynamonu ;
    kilka goździków;
    spirytus lub wódka w ilości równej uzyskanego syropu z orzecha włoskiego.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Likiery

Czerwcowy orzech włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zielone orzechy włoskie a białym mleczkiem w środku należy umyć, pokroić na drobne kawałki, zasypać cukrem, dodać laskę cynamonu i kilka goździków i odstawić na 3 tygodnie w zamkniętym słoju. Po tym czasie należy odcedzić.Uzyskany syrop łączymy z taką samą ilościom spirytusu lub wódki . Uzyskany syrop można przechowywać przez długi okres czasu przechowując w lodówce i możemy w razie potrzeby łączyć z spirytusem lub wódką czystą w dowolnym momencie.

Porady

Pamiętaj aby zielone orzechy kroić w rękawiczkach, bo orzechy bardzo intensywnie barwią ręce. W zależności od upodobań syrop z orzechów włoskich łączymy z spirytusem lub czystą wódką Połączony syrop z alkoholem zażywać w nieprzekraczających ilościach 2 łyżek dziennie w przypadkach bólów i dolegliwości żołądka , brzucha, przy nudnościach ( nie kojarz z ciążą ) - nie popijając ich niczym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować