Ciasto kawowe z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na piane i usztywnić cukrem. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę , kawę , proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z pianą za pomocą szpatułki . Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min. Wystudzić ciasto.
2.1/2 litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Gotujące się mleko zalać mlekiem wymieszanym z mąką pszenna i ziemniaczaną. Mieszać i chwilę pogotować , aż masa zgęstnieje.
3.Masę mleczna wylać na ciasto. Może być gorąca. Na wierzchu poukładać herbatniki. Wystudzić.
4.Galaretki rozpuścić w ( 3/4 l ) gorącej wodzie. Dodać konfiturę truskawkową . Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta.
Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego
Komentarze