Ciasto kawowe z galaretką i truskawkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Cierpliwie czekam na nasze pyszne truskawki, a tymczasm proponuję ciasto z truskawkami ze słoiczka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki kawy inka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 l mleka
    100 g masła
    łyżka cukru

    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej

    12 herbatników

    2 galaretki truskawkowe
    słoiczek konfitury truskawkowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kawowe z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na piane i usztywnić cukrem. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę , kawę , proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z pianą za pomocą szpatułki . Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min. Wystudzić ciasto.
  • 2. 1/2 litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Gotujące się mleko zalać mlekiem wymieszanym z mąką pszenna i ziemniaczaną. Mieszać i chwilę pogotować , aż masa zgęstnieje.
  • 3. Masę mleczna wylać na ciasto. Może być gorąca. Na wierzchu poukładać herbatniki. Wystudzić.
  • 4. Galaretki rozpuścić w ( 3/4 l ) gorącej wodzie. Dodać konfiturę truskawkową . Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta.
    Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować