Ciasto marchewkowe z kremem

0 (0 ocen)

Wilgotne, mocno korzenne ciasto marchewkowe udekorowane słodkim kremem i orzechami włoskimi. Proste i szybkie do zrobienia. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 duże jajka w temperaturze pokojowej
    ½ szkl. cukru
    16g. cukru waniliowego
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szkl. mąki pszennej
    ½ szkl. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    1 płaska łyżeczka kakao
    ½ łyżeczki soli
    ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich
    ¾ szkl. marchewki startej
    garść posiekanych rodzynków
    garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Krem:
    100g. serka philadelphia
    1 łyżka miodu
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    kilka orzechów włoskich, obranych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie ciasta 1. Jajka ubić z cukrami do puszystości, wlewać strumyczkiem olej, cały czas miksując. Dodać wymieszane i przesiane suche składniki (oprócz marchewki i orzechów), zmiksować.
  • Wsypanie orzechów i marchewki 2. Wsypać orzechy i marchewkę, wymieszać szpatułką.
  • Ciasto w tortownicy 3. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180st.C około 40 minut. Po tym czasie pozostawić ciasto do całkowitego ostudzenia w uchylonym piekarniku.
  • Dekorowanie ciasta kremem 4. Krem: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ostudzone ciasto udekorować kremem i orzechami. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować