Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)

4.46 (195 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy około 23-24 cm)
    Ciasto:
    1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
    1 szklanka cukru
    3 łyżki bułki tartej (płaskie)
    2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
    50g migdałów (bez skórki)
    30g gorzkiej czekolady
    5-6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    3 łyżki soku z cytryny
    kilka kropel aromatu migdałowego
    Krem:
    300g serka mascarpone
    150g śmietanki kremówki 30%
    60g cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Makowiec Desery

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec ciasto.
    Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
    Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
    Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
    Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
    Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
    Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
    Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
    Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
  • 2. Przygotować krem.
    Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
    Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
  • 3. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
    Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
    (Dodatkowo ciasto/tort można udekorować.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mascarpone Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować