Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami

  • wyświetlono: 1782 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Zachwyci na każdym rodzinnym przyjęciu!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

BISZKOPT CZEKOLADOWY
( tortownica 24 cm )
* jajka r.M - 7 szt
* sól - 1 szczypta
* kakao - 1/3 szkl
* mąka pszenna - 3/4 szkl
* cukier drobny - 3/4 szkl
MASA:
* mascarpone - 600 g
* śmietana 36% - 300 ml
* cukier puder - 4 łyżki
* likier malibu - ok.80 ml
* biała czekolada - 150 g
* olejek waniliowy - 1 łyżeczka
DODATKOWO:
* likier Baileys - do nasączenia
* płatki migdałów - 150 g
* kokos - 100 g

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami

  • 1. BISZKOPT:

    Zimne białka oddzielamy od żółtek

    ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

    Ubijamy je na sztywną pianę .

    Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

    Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

    Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki

    ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

    Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

    Boków NICZYM nie smarujemy.

    Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

    Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

    ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

    Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z tortownicą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

    Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

    Kroimy na 3 blaty.


    MASA:

    Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

    W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.

    W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.

    Dodajemy do masy serowej.

    Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

    CAŁOŚĆ:

    Przygotowane biszkopty nasączamy likierem Baileys – tylko delikatnie kropimy po całości!

    Smarujemy warstwą kremu.

    Przykrywamy drugim blatem.

    Smarujemy warstwą kremu.

    Przykrywamy ostatnim blatem.

    Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu.

    Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale.

    Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością.

    Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu.

    Zostawiamy na kilka godzin w lodówce ” do przegryzienia „

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortmigdałykokosmascarponemalibu

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z kremem mascarpone i owocami

Dodane przez: anemon

Tort z kremem mascarpone i owocami

Tort najlepiej jest przygotować...

tort z letnimi owocami

Dodane przez: MaiMama

tort z letnimi owocami i kremem z mascarpone

Jasny biszkopt przełożony lekkim...

image-0e3x2dp

Dodane przez: KuchniaPoli

Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

Rolada bezowa z kremem mascarpone...

rurki z kremem mascarpone

Dodane przez: katrinaM24

rurki z kremem mascarpone

smak dzieciństwa-pyszne, chrupiące...

Tort makowy z kokosowym kremem

Dodane przez: Iwona75

Tort makowy z kremem kokosowym

Pyszny, śnieżnobiały tort. Lekki,...

wspaniały krem do tortów

Dodane przez: kiciax1

Krem śmietanowy z mascarpone

jest pyszny, gęsty, delikatny i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE