Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

5 (190 ocen)

Zrobiłam po raz pierwszy. Rodzina jest zachwycona, ciasto znika nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: W kuchennym oknie)

Składniki:

  • Placki orzechowe:
    8 białek
    200 g cukru
    3 żółtka
    200 g orzechów mielonych włoskich
    100 g wiórków kokosowych
    100 g rodzynek
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowo - brzoskwiniowy:
    sok z 1 puszki brzoskwiń
    300-400 g masła miękkiego
    5 łyżek cukru
    2 budynie śmietankowe ( 2x40g)
    1 łyżka mąki pszennej
    1½ szkl. wody
    5 żółtek

    Dodatkowo:
    24 sztuk delicji, np. brzoskwiniowych
    ¼ szkl. mocnego naparu kawy naturalnej
    ¼ szkl. spirytusu
    osączone brzoskwinie z puszki
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wym. 28x40cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160°C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Krem budyniowo – brzoskwiniowy: Sok zagotować z ¾ szkl. wody i cukrem. Budynie, żółtka i mąki rozpuszczamy w ¾ szkl. wody. Mieszankę dodać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksować do uzyskania jednolitego kremu. ½ kremu wyłożyć na I placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć II plackiem orzechowym i wysmarować go odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać wcześniej rozpuszczoną w 3 szklankach wody i tężejącą galaretką brzoskwiniową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Brzoskwinie w puszce Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować