Ciasto Kora orzechowa

  • wyświetlono: 755 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

To ciasto kojarzy mi się z jesienią. Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni.Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca.

elka72

Składniki

ciasto:
8 białek
4 żółtka
3/4 szkl. cukru
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń
1 i 3/4 szkl. wody
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
300 g masła

ponadto:
1 podwójna paczka delicji pomarańczowych
1/4 szkl. mocnego naparu kawy
50 ml spirytusu
osączone brzoskwinie z 1 puszki
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kora orzechowa

  • 1. Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.
    Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty.
    Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 170*C.
  • 2. Sok z brzoskwiń zagotować z 1 szklanką wody i cukrem. Budynie zmieszać z mąką,rozpuścić w 3/4 szklanki wody,zmieszać z żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń.
    Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem.
  • 3. Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem.
    Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie.
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta.
    Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
PPWS_12-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkaorzechybrzoskwinie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Kora orzechowa z dynią

Moja wersja tego pysznego, popularnego...

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort Kora Orzechowa

Tort składający się z kilku warstw....

s

Dodane przez: sylwin03

Kora orzechowa

Kora orzechowa

kora orzechowa

Dodane przez: Teodorka

Kora orzechowa

Moje ulubione ciasto.

Kora dębu

Dodane przez: teresa-kr

Ciasto kora dębu

Pyszne ciasto ,jedno z moich ulubionych

ciasto Kora w foremce zaraz po przygotowaniu

Dodane przez: kesi28

Ciasto Kora

Ciasto jest bardzo smaczne i efektowne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE