CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od swojej Cioci. I teraz to ciasto piekę bardzo często.Po upieczeniu do kilku dni jest jak świeżo upieczone.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki ciasto : 1 cukier waniliowy 0,5 litra letniego mleka 6 pełnych łyżek cukru kryształu 3 całe jajka 3 żółtka szczypta soli 10 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki octu masa serowa : 25 dkg sera 10 dkg cukru 1 żółtko kruszonka : 1/2 margaryny 30 dkg mąki 15 dkg cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić margarynę i przestudzić. Cukier waniliowy, cukier kryształ, 3 całe jajka i żółta oraz drożdże roztrzepać w letnim mleku. Potrzymać chwile wszystko razem,do miski lub wiadra wsypać mąkę + rozmieszane w mleku dodatki do tego dodać proszek do pieczenia i ocet dobrze wyrobić żeby było gładkie i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na stolnicę podzielić na 3 części i wyłożyć na blaszki. Zmielony ser zmiksować z jakiem i cukrem, rozsmarować cienko po plackach.Z margaryny cukru i mąki wyrobić w misce kruszonkę i posypać na ser. Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Ciasto drożdżowe to bardzo dobrze smakuje również z owocami sezonowymi (truskawki, borówki, śliwki.)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować