400 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
400 g ugotowanych i obranych buraków
300ml oleju
5 jajek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
200 g cukru
szczypta soli
Ciasto czekoladowo-buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Buraki kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z olejem. Wszystkie sypkie składniki razem przesiewamy w osobnej misce.
Do zmiksowanych buraków dodajemy stopniowo po jednym jajku - cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy partiami mąkę. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej masłem. Ciasto nacinamy nożem wzdłuż przez środek.
Pieczemy w 175 stopniach przez ok 70 minut. Sprawdzamy czy się upiekło przy pomocy wykałaczki. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju.
Komentarze