Ciasto czekoladowo-buraczane

4.5 (155 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Zaskakujące połączenie buraków i słodkiego ciasta

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    400 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
    400 g ugotowanych i obranych buraków
    300ml oleju
    5 jajek
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g kakao
    200 g cukru
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Brownie

Ciasto czekoladowo-buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Buraki kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z olejem. Wszystkie sypkie składniki razem przesiewamy w osobnej misce.
    Do zmiksowanych buraków dodajemy stopniowo po jednym jajku - cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy partiami mąkę. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej masłem. Ciasto nacinamy nożem wzdłuż przez środek.
    Pieczemy w 175 stopniach przez ok 70 minut. Sprawdzamy czy się upiekło przy pomocy wykałaczki. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować