Ciasto buraczane

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto z marchewką czy cukinią wydaje się być dość popularne, ale ciasto buraczane z pewnością zaskoczy wielu smakiem. Jest wilgotne, miękkie i proste w przygotowaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 pełna szklanka drobno tartych surowych buraków
    1 1/2 szklanki mąki
    1 1/3 szklanki cukru
    3 jajka
    1/3 szklanki oleju
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 czubate łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    sok z 1/2 cytryny
    1,5 łyżeczki octu balsamicznego (można pominąć i dodać więcej soku)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki zostawić do ocieknięcia, jeśli mają dużo soku. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z małą szczyptą soli.
  • 2. Do sporej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir. Dodać cukier, żółtka, olej, sok z cytryny, ocet, wymieszać. Delikatnie wmieszać pianę z białek (łyżką, nie mikserem). Na samym końcu dodać buraki i jeszcze raz zmieszać.
  • 3. Piec przez około godzinę w 180st. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Po ostudzeniu udekorować.

Porady

Można dorzucić do masy również kakao albo stopioną i ostudzoną czekoladę. Dobrze smakuje z lukrem cytrynowym - można go zabarwić sokiem z buraków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować