Duża puszysta pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrabniamy na niewielkie kawałki dodajemy szczyptę cukru i zalewamy ciepłą wodą. Po kilku minutach drożdże powinny zacząć pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz drożdże. Ciasto wyrabiamy kilka minut najlepiej przy pomocy miksera i końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego lub ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Większą miskę smarujemy odrobiną oliwy, przekładamy do niej ciasto i przykrywamy ściereczką. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce np. do lekko nagrzanego piekarnika na 30 minut. W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę na średnim ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Następnie koncentrat, pomidory razem z zalewą. Sos doprawiamy do smaku liściem laurowym, solą, pieprzem i oregano. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut aż zgęstnieje.
Jeśli używamy świeżych ziół dodajemy je pod koniec gotowania.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką dużą blachę z piekarnika. Smarujemy sosem, posypujemy serem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok 20 minut w temp 220 stopni, aż brzegi pizzy lekko się zarumienią.
Komentarze