Czekoladowo - buraczkowe ciasto

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto czekoladowo - buraczkowe zrobiło furorę wśród moich znajomych. Oprócz tego, że jest bardzo szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wyjątkowo wyśmienicie. Polecam wypróbować :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2/3 szklanki gorzkiego kakao
    3/4 szklanki masła
    3/4 szklanki startych buraków
    1 łyżeczka soli
    2 jajka
    1 szklanka wody
    1 1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka wanilii

    krem czekoladowy:

    1/2 szklanki masła
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki gorzkiego kakao
    3/4 szklanki śmietany kremówki
    szczypta soli
    1 łyżeczka wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Czekoladowo - buraczkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać masło, sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1 jajku, wsypać cukier i buraki. Na sam koniec wlać wanilię i wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.
  • 2. Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.
  • 3. Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort. Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować