Krem czekoladowy:
6 żółtej
100g cukru kryształu
½ l słodkiej 30% śmietanki
5 gorzkich czekolad
4 łyżki żelatyny
3/4 szklanki mleka
8-9 bananów (w zależności od ich wielkości)
Pianka śmietankowa:
½ l słodkiej 30% śmietanki
½ szklanki cukru pudru
3½ łyżeczki żelatyny
Ciasto czekoladowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z pianą. Biszkopt przelewamy do formy, której sam spód wykładamy papierem i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do suchego patyczka (ok. 20-25 minut). Sudzimy.
2.Masa czekoladowa:
Żółtka ubijamy z cukrem. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy do niej podzielone na małe kawałki gorzkie czekolady i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Przelewamy do masy żółtkowej i ponownie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki mleka, przecedzoną przez siteczko wlewamy do żółtek. Część masy wylewamy na biszkopt, układamy obrane banany (w całości) i pokrywamy pozostałą częścią masy czekoladowej.
3.Pianka śmietankowa:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do ubitej śmietanki, miksujemy. Przelwamy na masę czekoladową i od razu posypujemy startą wcześniej na wiórki gorzką czekoladą. Schładzamy kilka godzin przed podaniem.
Komentarze