Ciasto cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtej. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, roztrzepać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista dodać żółtka i krótko zmiksować. Dodać 1/3 mąki i delikatnie wymieszać łopatką. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt przelać do blaszki (36x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni i piekarnika. Piec przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
2.Lemon curd: Jajko i żółtka dobrze roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Gotowy krem wystudzić.
3.Pianka cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 220 ml gorącej wody, przestudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do kremówki dodać serki i zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Odstawić do lekkiego zgęstnienia do lodówki, na kilka minut.
4.Nasączony biszkopt posypać cienką warstwą gorzkiego kakao. Wyłożyć 2/3 cytrynowej pianki. Równomiernie rozsmarować. Na piankę wyłożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować przygotowanym wcześniej lemon curd. Na kremie ułożyć kolejną warstwę ciastek. Na ciastkach wysmarować pozostałą porcję pianki cytrynowej. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą wymieszaną ze skórką cytrynową. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze