Cytrynka

4.5 (188 ocen)

Ciasto bardzo delikatne i lekkie jak piórko. Znakomite na przyjęcia weselne, komunijne i inne ważne uroczystości... Przepis dostałam od mamy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    szkl. cukru,
    szkl. mąki pszennej.

    Krem budyniowy:
    2 szkl. wody,
    2 cytryny,
    szkl. cukru,
    2 jajka,
    duży budyń waniliowy.

    Krem śmietanowy:
    2 łyżki żelatyny,
    1/2 l śmietany kremówki,
    2 łyżki cukru pudru,

    Dodatkowo:
    2 paczki herbatników,
    cytryna,
    3/4 szkl. wody.

    Lukier:
    sok z 1 cytryny,
    10 dag cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę.
  • 2. 1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.
  • 4. Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.
  • 5. Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować