ciasto cappuccino

4.98 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Delikatny krem z kakaowym ciastem, kremem na bazie mascarpone tworzą pyszną kombinację :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto kakaowe:
    150 gramów cukru
    25 gramów ciemnego kakao
    115 gramów mąki tortowej
    40 gramów stopionego, schłodzonego masła
    6 jaj (żółtka i białka osobno)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    poncz: 1/3 szklanki posłodzonej kawy lub cappuccino
    krem cappuccino:
    125 gramów mascarpone
    300 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze masy mogą być kopiaste)
    1 łyżka ( z górką) żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
    3 kopiaste łyżki cappuccino (miałam czekoladowe)
    masa na górę:
    100 gramów śmietanki kremówki 30%
    125 gramów mascarpone
    1 kopiasta lub 2 łyżki cukru pudru
    dodatkowo: 3 - 4 łyżki proszku cappuccino do posypania na górę
Wystaw ocenę:

4.98 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Kwadratową blachę o boku 23 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.

    Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch.

    Spodni blat nasączyć zimnym ponczem.


    Żelatynę dobrze wymieszać we wrzątku, schłodzić.
    Serek mascarpone utrzeć z 3 łyżkami kawy. Śmietankę ubić na średnio sztywno, połączyć razem z mascarpone, dodać cukier puder, utrzeć. Żelatynę zahartować 2 łyżkami masy, wymieszać, wlać całość do kremu, szybko zmiksować.
    Krem wyłożyć na naponczowany blat, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.

    Śmietankę ubić na średnio sztywno, dodać mascarpone i cukier puder, utrzeć wszystko razem do dokładnego połączenia składników, rozsmarować równomiernie na wierzchu ciasta, schłodzić.
    Przed podaniem ciasto posypać cappuccino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.51 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Cappuccino

To może cię zainteresować