Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną

4.46 (196 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto ma bardzo delikatny smak i jest przepyszne. Idealne na deser. Polecam wszystkim, na pewno każdemu będzie smakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 5 jajek,
    - 10 łyżek cukru,
    - 4 łyżki mąki,
    - 2 łyżki kakao,
    - 1 łyżeczek proszku do pieczenia,
    - 2 opakowania budyniu śmietankowego,
    - 200g masła lub margaryny,
    - 500ml mleka,
    - 300ml śmietany kremówki,
    - 3 łyżeczki cukru pudru,
    - 3-4 łyżki dżemu do posmarowania,
    - 30g gorzkiej czekolady do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka ubić 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać 6 łyżek cukru i zmiksować z żółtkami.
  • przelać do formy 2. Połączyć delikarnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec 25-30 min w temp. 175-180 stoponi C.
  • budyń przestudzić 3. Budyń ugotować z 500ml mleka i 4 łyżkami cukru, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem. .
  • posmarowć dżemem 4. Ostudzony biszkopt posmarowac dżemem (bardzo cieniutko), na biszkopcie rozsmarować masę budyniową.
  • rozmarować krem i śmietanę 5. Włożyć do lodówki, a w tym czasie ubić śmietane kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nałożyć na krem budyniowy.
  • starta czekolada 6. Gorzką czekoladę zetrzeć obieraczką do warzyw (albo na tarce na małych oczkach) na wierzch ciasta.
  • Gotowe 7. Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc

Porady

zamiast dżemu można użyć marmolady albo po prostu niczym nie smarować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli smakowało Ci to ciasto, spróbuj też naszych innych przepisów na ciasto z kremem.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować