Proste ciasto czekoladowe

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Ciasto czekladowe z polewą czekoladową i posypką, żeby było jeszcze szybciej można po prostu posypać cukrem pudrem.

  • 60 min

Składniki:

  • - 250g mąki (ok.1,5 szklanki),
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,
    - 3 łyżki ciemnego kakao,
    - cukier wanilinowy,
    - ok. 200g cukru,
    - 200ml oleju,
    - 250ml jogurtu naturalneg lub maślanki,
    - 3 jajka,

    + gorzka lub mleczna czekolada (150g)
    + dowolna posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
    Mąkę i kakao przesiać, następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać olej, jogurt (maślankę) i lekko roztrzepane widelcem jajka. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
    Tortownicę (śr. 20 -21) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i włożyć do nagrzaneg piekarnika. Piec ok. 50 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować