Ciasto biszkoptowe z kremem

  • wyświetlono: 3457 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą.

Garnek biało510
  • 60min

Składniki

ciasto:
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- 6 łyżek oleju
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- forma o średnicy 28 cm
- papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta

krem:
- 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa lub inna
- 400 ml mleka
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 - 3 łyżki gorącej wody

polewa:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe z kremem

  • 1. ciasto wykonanie:
    Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół. Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry. Wierzch ciasta polać gorącą polewą. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.
  • 2. krem wykonanie:
    Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody. Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do gotującego mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki (nie gotować). Odstawić do wystudzenia, pilnować by nie zastygł za mocno.
  • 3. polewa wykonanie:
    Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają. Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto biszkoptowez krememna niedzielęz polewą

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z nadzieniem śmietankowo-serowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi...

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast...

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i...

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne,...

sernik z galaretką

Dodane przez: agnieszka1990

biszkoptowe ciasto z kremem twarogowym i...

sezon letni to świetny moment na...

Biszkoptowe z kremem cappuccino i wiśniami z galaretką.

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i...

Delikatne ciasto z pysznym kremem...

biszkopt z jabłkami

Dodane przez: Justyna844

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Ciasto biszkoptowe z jabłkami robi...

image-07hvy9j

Dodane przez: Bożena1960

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowo - śmietankowym

ciasto upiekłam dzisiaj z okazji...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.