Ciasto biszkoptowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Czekoladę wraz z masłem, roztopić nad parą i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli, potem z cukrem. Następnie dodawać po żółtku.Przesiać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać. Domieszać też orzechy i czekoladę.(za długo nie mieszać). Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 min. w 175 *.
Po przestygnięciu nasączyć wodą z miodem.
2.Krem ciemny:
Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą.
Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śmietan-fixami. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt.
3.Zaraz poukładać biszkopciki, lekko wciskając.Schłodzić w lodówce.
4.Krem jasny:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.Mleczko ubić z pudrem cukrem i Śnieżką. Potem z porcjami jogurtu.Na koniec wlewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na ciasto i schłodzić.
5.Dekoracja:
Czekoladę wraz z margaryną i mlekiem rozpuścić nad parą i polać ciasto w esy-floresy.
Komentarze