Ciasto bananowo – daktylowe z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pyszne, mega wilgotne, zdrowe ciasto, ekspresowe w wykonaniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1 szklanka mąki kokosowej
    ½szkl mąki migdałowej
    200g daktyli suszonych
    250ml śmietany kremówki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    4 banany

    Składniki robocze:
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 jajko
    1 łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    Kilka borówek
    Kilka malin
    Daktyle suszone
    Listki melisy
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo – daktylowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalać wrzątkiem w ilości aby były zakryte i odstawić do przestygnięcia. Do miski pokroić na kawałki banany, dodać pozostałe składniki wraz z daktylami z wodą , w której się moczyły, zblendować na jednolitą masę. Przełożyć do foremki ( ja upiekłam w foremce ok 27x30cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 35 – 40 min w temp. 180°C. Ciasto przestudzić.
    Ubić śmietanę, usztywnić ją cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego na wierzchu ciasta wyciskać ozdobne rozetki, dodatkowo udekorować borówkami, malinami, daktylami i listkami melisy, oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast mąki kokosowej możemy użyć wysuszonych wiórek kokosowych zmielonych na proszek. Tak samo możemy zrobić z migdałami. Jeśli ciasto upieczemy w okrągłej tortownicy, pięknie udekorujemy bita śmietaną, bakaliami czy owocami, będziemy mieli oryginalny torcik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować