Bardzo kolorowa, smaczna, pełna witamin wiosenna sałatka
20 min
Składniki:
2 jajka ( plus ok. lita wody i 1 łyżka octu)
2 garści ulubionej sałaty
1 pęczek rzodkiewki
8-10 pomidorków koktajlowych
Kilka czarnych oliwek
Garść rzeżuchy
Kilka listków świeżej bazylii
Kolorowa wiosenna sałatka z jajkami w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko wybić na spodek, zagotować wodę, dodać ocet i za pomocą łyżki w wodzie zrobić wir do którego delikatnie wlać jajko, gotować ok. 2 min( jeśli ktoś woli bardziej ścięte żółtko to 3 minuty). Za pomocą łyżki cedzakowe ostrożnie wyjąć jajko, tak samo przygotować drugie jajko.
2.Na sałacie poukładać połówki pomidorków, pokrojone oliwki, rzodkiewki- razem z młodymi listkami, na środku wyłożyć jajka, posypać rzeżuchą.
Anchois rozgnieść na papkę, dodać zmiażdżony czosnek, żółtko, sok z cytryny, miód, dokładnie wszystko wymieszać i małym strumieniem wlewać olej rzepakowy cały czas mieszając, doprawić solą i pieprzem wg uznania. Dressingiem polać sałatkę, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i udekorować listkami bazylii. Smacznego
Komentarze