Zupa z rzodkiewek i jarmużu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiosenna, pełna witamin zupa

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek z liśćmi
    70g jarmużu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    4 jajka ugotowane na pół miękko
    2 łyżki uprażonych płatków migdałów
    Sól, pieprz
    3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

    Wywar: 1 pęczek włoszczyzny, ewentualnie 2 liście kapusty
    1 opalona cebula
    1 listek laurowy
    2 ząbki czosnku
    2 ziarenka ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Płaska łyżeczka soli
    1litr wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z rzodkiewek i jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wywar warzywny 1. Włoszczyznę obrać, umyć włożyć do garnka i zalać wodą, zagotować. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 40min.
  • 2. Rzodkiewki umyć, odciąć liście i posiekać, rzodkiewki pokroić na plasterki lub wg uznania. Na patelni rozgrzać połowę masła klarowanego, dodać kolejno pokrojoną cebulę, czosnek, połowę rzodkiewek, liście od rzodkiewek i jarmuż, chwile podsmażyć. Przełożyć podsmażone warzywa do garnka, zalać wcześniej ugotowanym bulionem warzywnym i gotować do miękkości ok. 20 -30 min. Pozostałe rzodkiewki podsmażyć na maśle klarowanym. Ugotowaną zupę zmiksować na gładko doprawić do smaku, podawać z ugotowanym jajkiem, podsmażonymi rzodkiewkami, kleksem z jogurtu i posypaną płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować