Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

4.5 (153 ocen)

Pyszny dodatek do filiżanki kawy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy
    3/4 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    500 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka gruszkowa
    2 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl wody

    Masa gruszkowa:
    gruszki w syropie 0,9 l
    1 galaretka gruszkowa
    2 łyżeczki żelatyny

    Polewa:
    1/2 gorzkiej czekolady
    2 łyżki kremówki
    wiórki kokosowe do posypania

    Blacha 24x36
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą, dodawać po trochę cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w temp 170C. Po schłodzeniu przekroić.
  • 2. Gruszki wyjąć z syropu i drobno pokroić. Syrop zagotować, dodać galaretkę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wlać do pokrojonych gruszek i odstawić do stężenia.
  • 3. Wykorzystałam gruszki z przepisu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gruszki-w-syropie-21
  • 4. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić.
    Śmietanę ubić (odłożyć 2 łyżki do polewy) z cukrem pudrem i ubijając dodać tężejącą galaretkę.
    Szybko wyłożyć na przekrojony biszkopt. Schłodzić.
  • 5. Zastygające gruszki wyłożyć na śmietanę i przykryć drugą połową biszkopta.
  • 6. Składniki polewy mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto i posypać wiórkami.

Porady

Biszkopt, dobrze jest upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować