Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą, dodawać po trochę cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w temp 170C. Po schłodzeniu przekroić.
2.Gruszki wyjąć z syropu i drobno pokroić. Syrop zagotować, dodać galaretkę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wlać do pokrojonych gruszek i odstawić do stężenia.
3.Wykorzystałam gruszki z przepisu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gruszki-w-syropie-21
4.Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić.
Śmietanę ubić (odłożyć 2 łyżki do polewy) z cukrem pudrem i ubijając dodać tężejącą galaretkę.
Szybko wyłożyć na przekrojony biszkopt. Schłodzić.
5.Zastygające gruszki wyłożyć na śmietanę i przykryć drugą połową biszkopta.
6.Składniki polewy mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto i posypać wiórkami.
Komentarze