Ciastka "kopytka sarny"

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Te ciastka wczoraj upiekła moja nastolatka. Zajadaliśmy się nimi wczoraj. Na szczęście na dziś do kawy też zostało.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    szklanka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru pudru
    kostka margaryny
    3 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka "kopytka sarny" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, cukier puder, żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą na jednolite ciasto.
    Formujemy wałeczki i kroimy tak jak na kopytka, każde kopytko nacinamy jeszcze nożem z jednej strony do połowy.
    Kopytka układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.
    Przestudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
    Gotowe.
    Smacznego

Porady

Niestety nie podałam ile ciastka mają się piec ponieważ zapomniałam się o to zapytać a teraz nastolatka jest w szkole. Muszą mieć kolor złoty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować