stek z sarny

  • wyświetlono: 3455 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sposób na pyszny i szybki obiad.

Kasja1986

Składniki

4 steki z sarny, po 15 dag każdy
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
mielone ziele angielskie
2 łyżki oleju

łyżka masła



Sposób przygotowania przepisu:

stek z sarny

  • 1. Oczyszczone z błon mięso, lekko rozbijamy kantem dłoni.
  • 2. Mięso nacieramy pieprzem i mielonym zielem angielskim. Smarujemy olejem i pozostawiamy na 4- 6 godzin w chłodnym miejscu.
  • 3. Steki smażymy na suchej patelni po 3 - 4 minuty z każdej strony. Gotowe steki wykładamy na talerze. Na każdy stek kładziemy kawałek masła. Doprawiamy solą do smaku. Jako dodatek podajemy pieczone ziemniaki lub frytki i gotowane lub duszone warzywa.

Porady

Tak zrobione steki możemy podać z sosem lub z ulubionym masłem smakowym.

Oto moje propozycji na masło smakowe, które idealnie podkreśli smak tak przyrządzonego mięsa:
MASŁO ZIOŁOWE:
125 g masła mieszamy z posiekanymi ziołami (pietruszka, szczypiorek, kolendra, trybula, mięta), łyżką musztardy, białym pieprzem i sokiem cytryny.

MASŁO CHRZANOWE:
125 g masła mieszamy z łyżką chrzanu (najlepiej świeżego, sparzonego i startego) solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

polędwiczka

Dodane przez: Kasja1986

Polędwiczka z sarny pod kołderką

Kolejny pomysł na dziczyznę. Pyszna,...

tuńczyk ziołowy

Dodane przez: Kasja1986

Ziołowy stek z tuńczyka

Kolejna propozycja na wykorzystanie...

image-1m2b8xl

Dodane przez: Kasja1986

Gulasz z sarny z borowikami

Połączenie delikatnego mięsa z...

Stek z rostbefu wołowego

Dodane przez: quchniakaroli

Stek z rostbefu wołowego

Danie, które ucieszy każdego mężczyznę.

Stek wołowy z masełkiem koperkowym

Dodane przez: Futka

Stek wołowy z masełkiem koperkowym

Propozycja na pożywny, soczysty...

image-0r4yrp8

Dodane przez: wiesiołek

Udziec z sarny w czerwonym winie

Nigdy nie robiłam ani nie jadłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE