Ciastka biszkoptowe z dżemem rabarbarowo-truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem, dodajemy pojedynczo żółtka, margarynę oraz wymieszne i przesiane mąki, miksując na małych obrotach. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w temp 170-180 stopni ok 30 minut.
2.DŻEM: Rabarbar dokładnie umyć, zdjąć zewnętrzną warstwę (nitki), pokroić w krążki, posypać cukrem, odstawić na godzinkę. Natępnie podsmażyć w rondelku, rabarbar zacznie mięknąć. Gotować całość na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając. (Dżem będzie gotowy gdy przeniesiona kropla ma zimny spodek będzie krzepnąć)
3.W czasie przygotowywania dżemu, truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na ćwiartki.
Do gotowego dżemu dodać truskawki, zamieszać delikatnie, odstawić do wystudzenia.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, pierwszą część posmarować naszym dżemem, przykryć drugą częścią.
4.Dekoracja: białko roztrzepać, dopdawać powoli cukier puder cały czas mieszając - utworzy się gęsta masa. Rozdzielić ją na pół, jedną zostawić białą, do drugiej dodać barwnika w proszku. Udekorować ciasto wedle uznania. Odstawic na kilka godzin do lodówki.
5.Tak przygotowane ciasto pokroić w małą kosteczkę (aby spełniało rolę ciasteczek). Smakuje naprawdę rewelacyjnie!!! :)
Komentarze