Ciasteczka Mimi

2 (2 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, pyszne, ach! I idealne do ciastkowych wycinanek. Ciasto jest bardzo plastyczne, można wycinać z niego foremkami najbardziej fikuśne kształty.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło w temeraturze pokojowej: 200 gramów
    - skórka limonki lub cytryny, starta: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 75 gramów
    - zmielony imbir: 0.5 łyżeczki
    - zmielony cynamon: 0.5 łyżeczki
    - sok z limonki lub cytryny: 1 łyżeczka
    - mąka: 260 gramów
    - mak: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Ciasteczka mimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, skórkę limonki, cukier, cynamon i imbir dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj sok z limonki i mak, potem mąkę w dwóch partiach. Dobrze wymieszaj.
  • 2. Podziel ciasto na pół i oprószonej mąka powierzchni z każdej połowy uformuj 18-centymetrowy wałek. Zawiń wałki ciasta w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę. Gdy ciasto stwardnieje, pokrój je na plasterki. Albo - tak jak ja - powykrawaj z nich ciasteczkowe dolary, gwiazdki, nutki lub każdy inny kształt, na jaki przyjdzie ci ochota.
  • 3. Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 1,5 cm odstępu. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu odstaw na 5 min, zdejmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia.
  • 4. (Ciasto powstało pod wpływem inspiracji książką "Kartki z pamiętnika młodej mężatki" Magdaleny Samozwaniec, jej recenzję i więcej przepisów na słodkości znajdziesz na moim blogu kulinarnym bookmeacookie.blogspot.com).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Imbir Limonka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować