Ciasteczka bez mąki pszennej, cukru i tłuszczu

4.5 (143 ocen)

Przepis na te pyszne i bezproblemowe ciasteczka znalazłam w sieci. Są zdrowe,pełne bakalii a dodatkowo nie wymagają dużo czasu. Do ich zrobienia potrzeba dość dużo składników, aczkolwiek efekt to wynagradza :) Naprawdę warto je zrobić!

Składniki:

  • na ok. 25 sporych ciasteczek :
    1,5 szkl. płatków owsianych
    1/3 szkl. pestek z dyni
    1/2 szkl. otrębów owsianych
    1/3 szkl. orzeszków ziemnych bez soli
    1/3 szkl. pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
    1/2 szkl. suszonej żurawiny
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki rodzynek
    10 łyżeczek mąki kukurydzianej
    3,5 łyżki miodu ( w oryginale 2-3 łyżki miodu i 3 łyżeczki naturalnego słodzika)
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    1/3 szkl. mleka
    3 łyżki jogurtu ( użyłam naturalnego )
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka bez mąki pszennej, cukru i tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt , jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku miód ( lub miód ze słodzikiem ) . Masę wyrabiamy ręcznie ( ja mieszałam łyżką ). Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po porcjach masy, formując ciastka. Pieczemy ok. 25-30 min.

Porady

1. Jeżeli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj troszkę mleka lub dodatkowe roztrzepane jajko ; jeśli zbyt mokra - ulubiony suchy składnik lub mąkę kukurydzianą. 2. Warto sprawdzać ciasteczka w piekarniku. Powinny się pięknie zezłocić. Moim wystarczyło 20 min. pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować