Kopuła truskawkowo-kokosowa

0 (0 ocen)

Dopiero uczę się gotować,a ta kopuła to efekt moich eksperymentów. Choć przygotowanie jej zabiera dość dużo czasu, to muszę przyznać, że było warto ! Soczyste truskawki, delikatna bita śmietana i krem kokosowy to naprawdę dobre połączenie :)

Składniki:

  • gotowy biszkopt o średnicy 21 cm
    Krem :
    1/2 l mleka
    1/2 szkl. cukru
    cukier wanilinowy (lub odrobina aromatu, ekstraktu waniliowego)
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka ( 250 g ) masła lub dobrej margaryny
    sok z 1/2 cytryny
    150 g wiórek kokosowych
    Dodatkowo :
    300 - 400 g truskawek, umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w plasterki
    1 średni słoik dżemu truskawkowego
    Bita śmietana :
    330 ml śmietany kremówki, 30 lub 36 %
    1 łyżka cukru pudru
    Ponadto : kilka truskawek i wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopuła truskawkowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dopasowywanie biszkoptów 1. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pierwszy blat pozostawiamy bez zmian, z drugiego wycinamy koło o średnicy 18 cm, a z trzeciego koło o średnicy 15 cm.
  • 2. Krem : z mleka , cukru i obu mąk gotujemy budyń. Studzimy, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej dotykając powierzchni budyniu, żeby nie utworzył się kożuch. Miękkie masło ( lub margarynę ) ucieramy, stopniowo dodając ostudzony budyń. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Odkładamy 5 łyżek kremu, pozostały dzielimy na połowę.Dżem dzielimy na 3 części.
  • obłożony truskawkami torcik 4. Pierwszy blat o średnicy 21 cm smarujemy 1/3 dżemu, nakładamy połowę kremu, przykrywamy blatem o średnicy 18 cm. Wokół obu blatów, na kremie , układamy plasterki truskawek. Blat , który nałożyliśmy , smarujemy kolejną 1/3 dżemu i drugą połową kremu . Nakładamy najmniejsze koło. Tak jak poprzednio, układamy wokół plasterki truskawek. Najmniejsze koło smarujemy pozostałym dżemem i odłożonymi pięcioma łyżkami kremu. Na wierzchu układamy resztę truskawek.
  • 5. Bita śmietana : mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
    Z części śmietany formujemy kopczyk na samej górze torciku. Pozostałą śmietaną smarujemy boki torciku, nadając mu kształt kopuły. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i truskawkami.

Porady

Kopuła najlepiej smakuje, gdy zarówno bita śmietana, jak i krem oraz dżem się "przegryzą". Jeżeli chcemy wierzchołek kopuły udekorować truskawkami, lepiej tego miejsca nie posypywać wiórkami - truskawki nie będą się trzymać. Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, dlatego nie chciałam żadnego narzucać . Ja skorzystałam z biszkoptu bardzo znanego w sieci, zwanego " rzucanym", z 5 jajek ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować