Ciasteczka z mąki orkiszowej bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.W mące zrobić dziurkę ;) i dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz dodatków do ciasteczek), czyli proszek do pieczenia, sodę, sól, miód, jajka, wanilię oraz rozdrobnione miękkie masło. Dokładnie zagnieść ciasto i uformowaną kulę wstawić na 45 min do lodówki. Po tym czasie kulę podzielić na kilka mniejszych (w zależności od tego ile rodzajów ciastek chcemy zrobić). Z każdej "mniejszej" kulki odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wciskamy w nie dodatki (np. żurawinę). Następnie każdą kulkę spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia ( zachowując odległości między ciastkami). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka bez termoobiegu przez około 15 minut (w zależności od tego jak bardzo wypieczone ciastka lubimy).
Komentarze