Chowder warzywny

5 (1 ocen)

  • 40 min

Jest coś, co w zupach bardzo lubimy. Mianowicie mnóstwo warzyw i innych dodatków, w postaci przypraw, które powodują, że zupa jest niezwykle aromatyczna, a warzywa nie tracą swojego smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem.

  • 40 min

Składniki:

  • 140 g kukurydzy z puszki
    1 mały kalafior
    1 młody por
    1 łodyga selera naciowego
    kilka suszonych pomidorów w oleju
    5 łyżek oleju z pomidorów
    pęczek szczypiorku z dymką
    1 l mleka 1,5 %
    250 ml bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki chili
    mielona gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chowder warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.

    Szczypiorek wraz z cebulką siekamy.

    Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min (do miękkości kalafiora). Następnie zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek z cebulką i mieszamy.

    Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować