Chowder warzywny

  • wyświetlono: 610 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jest coś, co w zupach bardzo lubimy. Mianowicie mnóstwo warzyw i innych dodatków, w postaci przypraw, które powodują, że zupa jest niezwykle aromatyczna, a warzywa nie tracą swojego smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem.

DSC_1166
  • 40min

Składniki

140 g kukurydzy z puszki
1 mały kalafior
1 młody por
1 łodyga selera naciowego
kilka suszonych pomidorów w oleju
5 łyżek oleju z pomidorów
pęczek szczypiorku z dymką
1 l mleka 1,5 %
250 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chili
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Chowder warzywny

  • 1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.

    Szczypiorek wraz z cebulką siekamy.

    Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min (do miękkości kalafiora). Następnie zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek z cebulką i mieszamy.

    Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Bulion warzywny

Dodane przez: Gaździnka warzy

Bulion warzywny

Bulion warzywny

bulion

Dodane przez: AnnaKoziel

Bulion warzywny

Dziś pokarzę Wam jak przygotować...

Zupka warzywna

Dodane przez: czarrna

Zupa warzywna

Idealna w środku sezonu warzywnego...

bulion warzywny

Dodane przez: karolinajedynak24

Bulion warzywny

Idealna baza Wigilia dla mnie to...

Bulion warzywny

Dodane przez: Reniutka

Bulion warzywny

Bulion warzywny stanowi bazę większości...

Warzywna

Dodane przez: anetalive

Warzywna

Jest jedną z moich ulubionych zup...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE