Chłodnik litewski

4.5 (172 ocen)

Najlepszą zupą jaką znam na upalne dni, to właśnie jest ten chłodnik litewski. Można go podać do ziemniaczków i pieczywa. Podany z jajkiem smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • pęczek botwiny z młodymi buraczkami
    1 ogórek szklarniowy
    pęczek rzodkiewek (ok 10 szt)
    3-4 jajka ugotowane na twardo
    500 ml jogurtu naturalnego
    500 ml kefiru
    1-2 ząbki czosnku
    łyżka siekanego koperku
    2 łyżki siekanego szczypiorku
    1 łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka i buraczki 1. Botwinę umyć i pociąć na kawałki. Buraczki obrać lub oskrobać i pokroić na drobniejsze części. Całość zalać wodą (tak by tylko skryło) i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie odcedzać!)
  • Chłodnik litewski 2. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tartce, czosnek przecisnąć przez praskę, szczypior posiekać. Do wysokiego naczynia wlać kefir i jogurt, wymieszać. Dodać cukier, pokrojony szczypior, rzodkiewki i ogórka oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z siekanym koperkiem. Chłodzić w lodówce parę godzin. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować