Chłodnik nie jest popularny tylko w naszym kraju – litewski, hiszpańskie gazpacho, bułgarski tarator, ogórkowa zupa na zimno z Azerbejdżanu – to tylko kilka „światowych” pomysłów na to danie, które świetnie spawdzi się jako lekki obiad na lato.

I tak, wzorując się na innych narodach, wiemy już, że można przyrządzić go na różne sposoby, wykorzystując różne warzywa. Zależnie od dodatków: nabiału, ziół, przypraw, orzechów, możemy wyczarować pyszne i zaskakujące dania. Mamy dla Was ponad 30 pysznych pomysłów, jak sprawić, by ta zupa na zimno nigdy się nie znudziła.

Chłodnik to także świetne rozwiązanie, kiedy dbamy o zdrowie. Czemu? A to dlatego, że warzywa do tej zupy, jeśli w ogóle gotujemy, to niezwykle krótko. Jeśli zależy nam na wartościach odżywczych, lepiej ugotować je al dente i na parze niż klasycznie w wodzie do miękkości. Nie zapomnijmy też o porcji świeżej zieleniny – natka pietruszki, koperek, oregano czy bazylia doda nie tylko smaku, ale i witamin i substancji odżywczych.

Szukasz więcej inspiracji? Zobacz nasz artykuł Gazpacho - przepis na hiszpański chłodnik i przygotuj pyszny chłodnik - orzeźwiającą zupę na upalne dni!