Rodzina Wirkusów z Przepałkowa (w woj. kujawsko-pomorskim) często jada dania bezmięsne. Zaprosiła nas na swoje ulubione gołąbki i lekki chłodnik paprykowy.
Chłodnik i gołąbki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chłodnik: w sokowirówce
wyciskamy sok z pomidorów
i papryki. Mieszamy z sokiem
z kiszonej kapusty, doprawiamy
do smaku solą czosnkową.
Posypujemy posiekaną natką.
2.Gołąbki: kapustę oczyszczamy
i gotujemy 30 minut,
oddzielając w trakcie gotowania
sparzone liście. Ryż gotujemy
10 minut. Odcedzamy.
Grzyby zalewamy zimną wodą
i odstawiamy na 30 minut. Gotujemy
ok. 30 minut. Odcedzamy
i siekamy. Cebule obieramy,
kroimy w kostkę i rumienimy
na 2 łyżkach oliwy. Ryż,
cebule i grzyby mieszamy
i doprawiamy. Na liście nakładamy
po 2 łyżki farszu i zawijamy.
Na dno szerokiego rondla
kładziemy 3 liście kapusty.
Wykładamy gołąbki i zalewamy
wodą, by były przykryte.
Dodajemy liście laurowe, kostkę,
vegetę i pieprz. Dusimy
pod przykryciem 1,5 godziny.
Dodajemy koncentrat i gotujemy
10 minut. Z masła i mąki
robimy zasmażkę. Mieszając,
stopniowo wlewamy sos z rondla.
Całość przelewamy do
gołąbków i chwilę gotujemy.
Komentarze