Chłodnik i gołąbki z grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzina Wirkusów z Przepałkowa (w woj. kujawsko-pomorskim) często jada dania bezmięsne. Zaprosiła nas na swoje ulubione gołąbki i lekki chłodnik paprykowy.

Składniki:

  • Chłodnik: 1/2 kg pomidorów
    ● 1/2 kg czerwonej papryki
    ● 1/2 szkl. soku z kiszonej kapusty
    ● natka pietruszki
    ● sól czosnkowa
    Gołąbki: kapusta włoska
    ● 2 szkl. ryżu
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 1/2 szkl. suszonych grzybów
    ● słoiczek koncentratu pomidorowego
    ● warzywna kostka rosołowa
    ● 2 cebule
    ● łyżka masła
    ● łyżeczka vegety
    ● 2 łyżki mąki
    ● 4 liście laurowe
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Chłodnik i gołąbki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chłodnik: w sokowirówce
    wyciskamy sok z pomidorów
    i papryki. Mieszamy z sokiem
    z kiszonej kapusty, doprawiamy
    do smaku solą czosnkową.
    Posypujemy posiekaną natką.
  • 2. Gołąbki: kapustę oczyszczamy
    i gotujemy 30 minut,
    oddzielając w trakcie gotowania
    sparzone liście. Ryż gotujemy
    10 minut. Odcedzamy.
    Grzyby zalewamy zimną wodą
    i odstawiamy na 30 minut. Gotujemy
    ok. 30 minut. Odcedzamy
    i siekamy. Cebule obieramy,
    kroimy w kostkę i rumienimy
    na 2 łyżkach oliwy. Ryż,
    cebule i grzyby mieszamy
    i doprawiamy. Na liście nakładamy
    po 2 łyżki farszu i zawijamy.
    Na dno szerokiego rondla
    kładziemy 3 liście kapusty.
    Wykładamy gołąbki i zalewamy
    wodą, by były przykryte.
    Dodajemy liście laurowe, kostkę,
    vegetę i pieprz. Dusimy
    pod przykryciem 1,5 godziny.
    Dodajemy koncentrat i gotujemy
    10 minut. Z masła i mąki
    robimy zasmażkę. Mieszając,
    stopniowo wlewamy sos z rondla.
    Całość przelewamy do
    gołąbków i chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować