Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiewamy do dużej misy, dodajemy żytnią oraz płatki owsiane. Dodajemy sól, olej, oraz sezam i słonecznik.
2.Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ok 15 minut po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm)
4.Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie ok 45 minut w temp. 180st. C.
Komentarze