Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi

4.49 (197 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Pyszny domowy chlebek to nie lada wyzwanie. Najlepsze są te na zakwasie, ale jeśli trzeba na już, to moim sposobem też się uda:)

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Na dwie keksówki o dł. ok 20cm.

    60 dkg mąki pszennej
    50 dkg mąki żytniej
    1 szklanka płatków owsianych
    1 płaska łyżka soli
    750 ml przegotowanej, letniej wody
    80g świeżych drożdży
    0,5 szklanki oleju
    1/4 szklanki sezamu
    3/4 szklanki słonecznika łuskanego + do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suche składniki 1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej misy, dodajemy żytnią oraz płatki owsiane. Dodajemy sól, olej, oraz sezam i słonecznik.
  • Rozpuszczamy drożdże 2. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ok 15 minut po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Wykładamy chlebek 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm)
  • Pieczemy chlebek 4. Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie ok 45 minut w temp. 180st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Płatki Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować