Chleb pszenno - żytni

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

nie ma nic lepszego jak swój wypiek i ten rozchodzący się zapach chleba po domu

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki chlebowej typ 750
    30 dag mąki żytniej pytlowej typ 720
    1 łyżka płaska soli
    1 łyżka cukru
    5 dag drożdży
    875 ml wody
    czarnuszka
    3 łyżki oleju słonecznikowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb pszenno - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uihxc9 1. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody wraz z cukrem. Następnie dodać 15 dag mąki żytniej i zamieszać łyżką do momentu, aż będzie konsystencja gęstej śmietany.
  • image-11dodku 2. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • image-18s69m1 3. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąk, wody i sól. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dać olej i dalej wyrabiać, aż dobrze połączy się z ciastem.
  • image-1fruh04 4. Przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-2b3t37e 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką. Delikatnie wyrobić i podzielić na 2 części. Każdą część osobno ponownie wyrobić już bez podsypywania mąką - ciasto się nie przykleja ani do stolnicy ani do rąk. Jest bardzo elastyczne.
  • image-1v4hf1j 6. Przełożyć do foremek i przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 15 min. spryskać wierzch wodą przykryć i znowu odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto przekroczy połowę wysokości foremek ponownie zwilżyć je wodą i posypać czarnuszką, wtedy nie będzie odpadać po upieczeniu. Pozostawić do całkowitego wyrośnięcia, bez przykrywania ściereczką.
  • image-29857cf 7. Wyrośnięte chlebki spryskać wodą przed włożeniem do piekarnika.
  • image-1nrv1ng 8. Piec na 210 stopni 50 min.

Porady

Zaraz po upieczeniu zwilżam wodą wierzch chlebków, dzięki temu spieczona skórka nie jest twarda, a miękka i chrupiąca. Porcja na 2 foremki o wymiarach: długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm. Jest bardzo wilgotny, miękki, nie kruszy się i smak jest wyborny. Po rozmrożeniu też się nie kruszy, jest taki, jak w pierwszy dzień po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować