Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

Rozpoczęłam przygodę z pieczeniem domowego chleba, jest tak pyszny że nie chce już innego:).Jest smaczny nawet na drugi dzień!

Składniki:

  • 100g aktywnego zakwasu żytniego
    550g mąki pszennej typ 500 lub 550
    10g świeżych drożdży
    1 łyżka soli
    50g siemienia lnianego
    400g letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, ugniatać przez 5min. Ciasto będzie się kleiło do rąk ale tak ma być. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenienia, ciasto przełożyć do keksówki, zawinąć folią spożywczą i odłożyć na ok 2 godz do wyrośnięcia.
    Piekarnik rozgrzać do temp 230st i piec chleb 20 min, po tym czasie przestawić temp na 200st i piec 45min. 15 min przed końcem pieczenia, chleb wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia, wierzch skropić wodą i piec dalej. Po upieczeniu zawinąć w czystą szmatke i studzić na kratce.

Porady

Keksowka rozm 30cm/10cm Można użyć swoje ulubione ziarna. Wierzch chleba można posypać mąka lub ziarnami np słonecznikiem. Podczas pieczenia warto położyć na spód piekarnika blaszkę z wodą, chleb nie będzie wtedy za twardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować