Chleb gryczany z makiem i amarantusem

4.5 (162 ocen)

Bardzo smaczny, nietypowy chlebek.

Składniki:

  • 400g maki gryczanej
    50g ziaren amarantusa
    50g maku
    450ml ciepłej wody
    łyżeczka soli
    opakowanie suszonych drożdży
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb gryczany z makiem i amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę wymieszać z drożdżami i sola. Dodać mak, amarantus i wodę. Wszystko wyrobić drewniana łyżka. Konsystencja ma być lekko luźna.
    Odstawić ciasto na godzinę, pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do formy-keksówki.
    Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować