Chleb z amarantusem na zakwasie

4.48 (182 ocen)

Bardzo wilgotny i długo świeży chleb, dzięki dodatkowi kefiru i amarantusa. Pyszny i zdrowy!

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu
    150 g wody
    100 g mąki żytniej typ 720
    Namaczanka:
    40 g ziarna amarantusa
    170 g wrzątku
    Ciasto właściwe:
    200 g kefiru
    230 g mąki pszennej typ 650
    270 g mąki żytniej typ 720
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z amarantusem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Namaczanka:
    Do garnuszka wlać wrzątek, wsypać ziarna amarantusa i gotować 5 minut. Przykryć pokrywką i zostawić do całkowitego wystudzenia.

    Zaczyn:
    Składniki zaczynu wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie do misy robota wlać kefir (w temp. pokojowej), dodać zaczyn.

    Wsypać obie mąki i sól. Wrzucić namoczony amarantus. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.

    Po tym czasie ciasto zamieszać, przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Kefir Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować