400 g mielonego mięsa wołowego
2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili
1 puszka czerwonej fasoli
2 papryczki chili
1 puszka pomidorów bez skórki
½ puszki kukurydzy
2 średnie cebule
250 ml bulionu wołowego
1 duża czerwona papryka
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól do smaku
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z czosnkiem robimy to samo. Z papryki chili oraz czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski a następnie każdą oddzielnie kroimy w drobną kosteczkę. Fasolę czerwoną oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy.
2.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili i wrzucamy cebulę. Smażymy ją tak długo aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i oregano. Po minucie smażenia dodajemy kmin rzymski oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz bulion wołowy. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem Cayenne. Mieszamy, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dusimy wszystko na małym ogniu przez 20 min.
3. Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli.
4.Dodajemy na samym końcu odsączoną z zalewy czerwoną fasolę oraz kukurydzę i gotujemy na małym ogniu przez 4 min, delikatnie mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku.
Komentarze