Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 45 min

dla fanów meksykańskiego jedzenia:)

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
    2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili
    1 puszka czerwonej fasoli
    2 papryczki chili
    1 puszka pomidorów bez skórki
    ½ puszki kukurydzy
    2 średnie cebule
    250 ml bulionu wołowego
    1 duża czerwona papryka
    1 łyżeczka oregano
    ½ łyżeczki kminu rzymskiego
    ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chili con carne 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z czosnkiem robimy to samo. Z papryki chili oraz czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski a następnie każdą oddzielnie kroimy w drobną kosteczkę. Fasolę czerwoną oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  • Chili con carne 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili i wrzucamy cebulę. Smażymy ją tak długo aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i oregano. Po minucie smażenia dodajemy kmin rzymski oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz bulion wołowy. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem Cayenne. Mieszamy, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dusimy wszystko na małym ogniu przez 20 min.
  • Chili con carne 3. Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli.
  • Chili con carne 4. Dodajemy na samym końcu odsączoną z zalewy czerwoną fasolę oraz kukurydzę i gotujemy na małym ogniu przez 4 min, delikatnie mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować