Chałka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pamiętacie z dzieciństwa pajdę chałki z masłem lub dżemem? Ja sobie właśnie dzisiaj przypomniałam i zapragnęłam jej NATYCHMIAST! :) Najgorsze było oczekiwanie, gdy leżała już na kratce do studzenia i była zbyt gorąca, żeby ją pokroić :)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na chałkę o wadze 0,9 kg:
    550 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
    1 jajko
    40 ml mleka
    80 ml wody
    60 g masła
    4 łyżeczki cukru

    Kruszonka:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła

    +1 jajko do smarowania

    CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 140 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe Desery

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, po środku robimy dziurę, wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę, pokrojone w drobną kostkę masło i przygotowane drożdże. Mieszamy i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • zewnętrzny rulon zawsze nad dwoma sąsiadującymi 2. Ciasto wykładamy na stolnicę, Formujemy gruby wałek i kroimy go na 5 równych części i formujemy z nich cienkie wałeczki. Wałki łączymy na górze i zaczynamy wyplatanie: skrajnie lewy wałek przekładamy do środka nad dwoma sąsiadującymi wałkami, teraz skrajnie prawy wałek przekładamy do środka nad dwoma sąsiadującymi wałkami, teraz skrajnie lewy... itd. aż do końca (zdj. obok, w razie wątpliwości proszę pisać w komentarzach, spróbuję to jaśniej wytłumaczyć :)). Końce podwijamy, chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę smarujemy lekko rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Składniki na kruszonkę zagniatamy między palcami, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, miodem lub twarożkiem :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować