Pamiętacie z dzieciństwa pajdę chałki z masłem lub dżemem? Ja sobie właśnie dzisiaj przypomniałam i zapragnęłam jej NATYCHMIAST! :) Najgorsze było oczekiwanie, gdy leżała już na kratce do studzenia i była zbyt gorąca, żeby ją pokroić :)
2 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na chałkę o wadze 0,9 kg:
550 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
1 jajko
40 ml mleka
80 ml wody
60 g masła
4 łyżeczki cukru
Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklanki wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, po środku robimy dziurę, wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę, pokrojone w drobną kostkę masło i przygotowane drożdże. Mieszamy i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
2.Ciasto wykładamy na stolnicę, Formujemy gruby wałek i kroimy go na 5 równych części i formujemy z nich cienkie wałeczki. Wałki łączymy na górze i zaczynamy wyplatanie: skrajnie lewy wałek przekładamy do środka nad dwoma sąsiadującymi wałkami, teraz skrajnie prawy wałek przekładamy do środka nad dwoma sąsiadującymi wałkami, teraz skrajnie lewy... itd. aż do końca (zdj. obok, w razie wątpliwości proszę pisać w komentarzach, spróbuję to jaśniej wytłumaczyć :)). Końce podwijamy, chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę smarujemy lekko rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Składniki na kruszonkę zagniatamy między palcami, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, miodem lub twarożkiem :) Smacznego!
Komentarze