Chałka cytrynowa z kruszonką

  • wyświetlono: 193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Pyszna, puszysta, pachnąca... Ta prosta w przygotowaniu drożdżowa chałka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Najbardziej smakuje mi z miodem, dżemem lub samym masłem, a do tego ciepłe mleko. Rewelacyjny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Chałka świetnie się kroi.

b
  • 12 porcje
  • 30min

Składniki

Składniki:
• 250 g mąki pszennej + do podsypania,
• 125 ml lekko ciepłego mleka,
• 15 g świeżych drożdży,
• 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (nie margaryny),
• 1 jajko,
• 20 g cukru,
• 15 g cukru ze skórką cytryny,
• 2-3 krople naturalnego aromatu cytrynowego,
• szczypta soli
na kruszonkę:
• 25 g mąki pszennej
• 15 g prawdziwego masła
• 15 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka cytrynowa z kruszonką

  • 1. Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    Resztę z mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, ( można użyć miksera lub robotem kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki.
    Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy. Na posypanym mąką blacie zapleść chałkę, końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód. Gotową przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
    Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 25-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżowetanie daniezdrowie na talerzuna śniadanieDOMOWE PIECZYWOchałka z kruszonkąna kolacjedrożdżowe wypiekido szkołydla małych i dużychdo pracysłodnie pieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką

Dodane przez: Ewa Mróz

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana...

Zapraszam na pyszną chałkę w wersji...

W całej okazałości.

Dodane przez: Słodko Słodka

Chałka z kruszonką

Moja pierwsza,zawsze się boje ciasta...

image-1e50jaw

Dodane przez: Alex M

Chałka z karobem i kruszonką

Córka wymarzyła sobie chałkę-murzynkę...

Chałka z kruszonką

Dodane przez: a_sad07

Chałka z kruszonką

Domowa, słodka bułka, idealna na...

Chałka

Dodane przez: lovetocook3

Chałka z kruszonką

Miękka, w sam raz słodka.. czego...

Chałka z suszonymi owocami i sezamową kruszonką

Dodane przez: agatab

Chałka z suszonymi owocami i sezamową kruszonką

Taka bułka chałka kojarzy mi się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE