Chałka cytrynowa z kruszonką

5 (151 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna, puszysta, pachnąca... Ta prosta w przygotowaniu drożdżowa chałka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Najbardziej smakuje mi z miodem, dżemem lub samym masłem, a do tego ciepłe mleko. Rewelacyjny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Chałka świetnie się kroi.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 250 g mąki pszennej + do podsypania,
    • 125 ml lekko ciepłego mleka,
    • 15 g świeżych drożdży,
    • 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (nie margaryny),
    • 1 jajko,
    • 20 g cukru,
    • 15 g cukru ze skórką cytryny,
    • 2-3 krople naturalnego aromatu cytrynowego,
    • szczypta soli
    na kruszonkę:
    • 25 g mąki pszennej
    • 15 g prawdziwego masła
    • 15 g cukru
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Ciasto drożdżowe

Chałka cytrynowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    Resztę z mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, ( można użyć miksera lub robotem kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki.
    Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy. Na posypanym mąką blacie zapleść chałkę, końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód. Gotową przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
    Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 25-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować