Chaczapuri adżarskie

4.5 (180 ocen)

  • 50 min

Chaczapuri to tradycyjna potrawa wywodząca się z Gruzji. Każda gruzińska gospodyni przygotowuje chaczapuri inaczej. Zapraszam na kulinarną podróż...

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki
    300 ml ciepłej wody
    7 g suszonych drożdży
    łyżeczka soli
    60 ml oleju

    Farsz:
    300 g mozarelli
    150 g fety

    Ponadto:
    4 żółtka
    4 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chaczapuri adżarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać olej, sól i wodę a następnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Fetę pokruszyć, mozarellę zetrzeć na tarce (ja użyłam już startej). Sery wymieszać razem.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części i formować owalne placki. Na placki nakładać farsz serowy a brzegi ciasta uformować na kształt "łódeczek".
  • 4. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni. Po upieczeniu na gorącym farszu umieścić żółtko i kawałek masła. Podawać natychmiast. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować