Caponata

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Caponata pochodzi z Sycylii, gdzie każdy ma na nią swój wyjątkowy przepis. Ja też oczywiście mam taki, a oto on:

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan (średni): 1 sztuka
    - pomidory (w puszce bez skórki): 1 sztuka
    - cebula (czerwona mała): 1 sztuka
    - pietruszka (pęczek natki): 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 3 sztuki
    - oliwki (posiekane): 12 sztuk
    - olej (do smażenia): 0.5 litra
    - oregano: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Caponata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż na głębokim tłuszczu, aż uzyskasz złoty kolor (trochę ciemniejszy niż na zdjęciu). Następnie dokładnie odsącz z oleju wszystkie kawałki i przesusz je na papierowym ręczniku.
  • 2. Z natki pietruszki poodrywaj liście i drobno je posiekaj. To samo zrób z pozostałymi łodyżkami.
  • 3. Na czystą patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż przez 3 minuty drobno posiekaną cebulę, bakłażana i łodyżki pietruszki.
  • 4. Następnie dodaj puszkę pomidorów (ja dodatkowo zmiksowałam całą zawartość puszki blenderem) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • 5. Jak zredukuje się woda, dodaj pokrojone oliwki (użyłam czarnych), posiekane listki natki i przyprawy (oregano, sól, pieprz). Przemieszaj wszystko i podgrzej jeszcze 2-3 minuty.
  • 6. Podawaj z grzankami czosnkowymi na zimno lub na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować