1.Bakłażana pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż na głębokim tłuszczu, aż uzyskasz złoty kolor (trochę ciemniejszy niż na zdjęciu). Następnie dokładnie odsącz z oleju wszystkie kawałki i przesusz je na papierowym ręczniku.
2.Z natki pietruszki poodrywaj liście i drobno je posiekaj. To samo zrób z pozostałymi łodyżkami.
3.Na czystą patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż przez 3 minuty drobno posiekaną cebulę, bakłażana i łodyżki pietruszki.
4.Następnie dodaj puszkę pomidorów (ja dodatkowo zmiksowałam całą zawartość puszki blenderem) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
5.Jak zredukuje się woda, dodaj pokrojone oliwki (użyłam czarnych), posiekane listki natki i przyprawy (oregano, sól, pieprz). Przemieszaj wszystko i podgrzej jeszcze 2-3 minuty.
6.Podawaj z grzankami czosnkowymi na zimno lub na gorąco.
Komentarze