Caponata z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna przystawka kuchni śródziemnomorskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia średnia: 2 sztuki
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - oliwa: 1 łyżka
    - pomidory suszone w oleju: 0.33 opakowania
    - kapary: 1 łyżka
    - oliwki zielone drylowane: 8 sztuk
    - oregano suszone: 0.5 łyżeczki
    - bazylia suszona: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny świeżo mielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - natka pietruszki posiekana: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Caponata z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestki (najlepiej przy pomocy łyżeczki), pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Ząbek czosnku obrać i pokroić w plasterki.
  • 2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć pół minuty, dodać cebulę, smażyć ok. 3 minut, mieszając, następnie dodać cukinię, przyprawy, sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka (powinna zmięknąć, ale nie powinna się rozpaść).
  • 3. W międzyczasie odsączyć kapary, oliwki i suszone pomidory z zalewy. Kapary posiekać, oliwki pokroić w plasterki, pomidory w paski i dodać do cukinii pod koniec duszenia.
  • 4. Po ugotowaniu posypać posiekaną natką pietruszki i odstawić do wystygnięcia - najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły, a następnie wyjąć z niej na pół godziny przed podaniem, aby przystawka ogrzała się do temperatury pokojowej.
  • 5. Podawać ze świeżym pieczywem lub na grzankach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować