Bułeczki z masłem czosnkowym

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżowe bułeczki na słono, idealne jako przystawka,na śniadanie i kolacje lub jako dodatek do sałatek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki
    300 ml mleka
    50 g drożdży
    50 g masła
    1jajko
    1 łyżeczka vegety

    Masło czosnkowe:
    3 łyżki miekkiego masła
    4 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie

    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Bułeczki z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100 ml mleka lekko podgrzej i wlej do miski,rozkrusz do niego drożdże i dodaj ok 150 g mąki, tak żeby była konsystencja śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce zaczyn na 15 minut. W miedzy czasie nalezy roztopic i przestudzic masło. Gdy zaczyn bedzie juz gotowy,dodajemy do niego reszte mąki i mleka. jajko, roztopione masło i vegete, całośc wyrabiamy aż bedzie odchodzic od reki. Znów przykryte scierka odstawiamy na 1 godzine.
  • 2. Czosnek przeciskamy przez praske, dodajemy do masła, dosypujemy zioła i całośc ucieramy na jednolita mase.
  • 3. Z wyrosnietego ciasta urywamy po kawałeczku, lepimy małą podłużną bułeczke i nacinamy lekko dwa skosy na niej nożem. Jajkiem smarujemy gotowe bułeczki. Nastepnie łyżeczką wkładamy do skosów masło.
  • 4. Bułeczki pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować