Bułeczki z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.100 ml mleka lekko podgrzej i wlej do miski,rozkrusz do niego drożdże i dodaj ok 150 g mąki, tak żeby była konsystencja śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce zaczyn na 15 minut. W miedzy czasie nalezy roztopic i przestudzic masło. Gdy zaczyn bedzie juz gotowy,dodajemy do niego reszte mąki i mleka. jajko, roztopione masło i vegete, całośc wyrabiamy aż bedzie odchodzic od reki. Znów przykryte scierka odstawiamy na 1 godzine.
2.Czosnek przeciskamy przez praske, dodajemy do masła, dosypujemy zioła i całośc ucieramy na jednolita mase.
3.Z wyrosnietego ciasta urywamy po kawałeczku, lepimy małą podłużną bułeczke i nacinamy lekko dwa skosy na niej nożem. Jajkiem smarujemy gotowe bułeczki. Nastepnie łyżeczką wkładamy do skosów masło.
Komentarze