Skruszony sermusik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mus jabłkowy na kruchym spodzie pod serową chmurką.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500g mąki pszennej
    200g miękkiej margaryny
    pól szklanki cukru
    2 jajka
    2 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus jabłkowy:
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    łyżeczka cynamonu
    1 pomarańczowa galaretka

    Masa serowa:
    1 kg. białego sera zmielonego
    4 jajka
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Skruszony sermusik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    z podanych skłądników wyrabiamy ciasto,chłodzimy pół godziny w lodówce nastepnie dzielimy na 2 czesci. Jedna rozwałkowujemy, wkładamydo blaszki, nakłówamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 160 stopniach. Druga wkładamy do zamrażarki.
  • 2. Mus jabłkowy: jabłka obieramy, kroimi w plastry i podsmażamy, dodajemy cukier i cynamon, gdy z jabłek zrobi sie mus odstawiamy z ognia, dodajemy galaretke i dokładnie mieszamy.
  • 3. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy piane. Do żółtek dodajemy margaryne i cukier i całośc miksujemy na puch. Nastepnie dodajemy śmietane i nadal miksujemy. Do puszystej masy dokładmy powoli ser na zmiane z sypkim budyniem i miksujemy całośc, na końcu dodajemy ubita piane z białek i delikatnie mieszamy.
  • 4. Na podpieczony spód wykładmy mus jabłkowy,na niego mase serowa. Całośc posypujemy startą na tarce o grubych oczkach druga połową ciasta. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować