Bułeczki pszenno-owsiane

5 (156 ocen)

Przepis na te puszyste, owsiano- pszenne bułeczki zaczerpnęłam z książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Jestem pod wrażeniem ich delikatności! Polecam :)

Składniki:

  • 60 g zmielonych płatków owsianych
    20 g miodu
    20 g roztopionego masła
    1/2 łyżeczki soli
    200 ml ciepłego mleka 3,2%
    15 g świeżych drożdży
    320 - 350 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
    1 jajko
    płatki owsiane do posypania bułek
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenno-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodać zmielone płatki owsiane, miód, masło, sól i 3/4 z 200 ml mleka. Wszystko dobrze wymieszać.
  • 2. W pozostałym mleku rozpuścić drożdże i dodać do wymieszanych wcześniej składników. Wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po tym czasie umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-268r0as 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i uformować z niego około 10-12 bułeczek. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w 200st.C około 15 minut.
  • image-103bqhj 4. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować